Algemeen
Een preventieve borstamputatie is het operatief verwijderen van de beide borsten om de kans op borstkanker te verkleinen. Deze ingreep kan een optie zijn bij bepaalde geselecteerde gevallen van vrouwen die een zeer verhoogd risico hebben op borstkanker. Zo weet men dat bij draagsters van een genetische afwijking (onder andere de BRCA-1 of BRCA-2 mutatie) het risico op borstkanker tot 80% kan oplopen. Een degelijk uitgevoerde beiderzijdse borstamputatie zal de kans op borstkanker in deze gevallen met meer dan 90% verminderen. Uiteraard dienen de voor- en nadelen van deze onomkeerbare beslissing vooraf grondig besproken te worden en afgewogen worden tegen andere vormen van preventie.
Wenst u meer informatie over deze ingreep? Neem dan contact op voor een vrijblijvend gesprek.
Ben ik een mogelijke kandidaat voor een preventieve borstamputatie en reconstructie?
Volgende vrouwen kunnen een preventieve borstamputatie met reconstructie overwegen:
- Sterke familiale belasting (verschillende 1e graads verwanten met borstkanker, voornamelijk als de borstkanker optreedt voor de leeftijd van 50 jaar)
- Draagsters van de BRCA-1 of BRCA-2 mutatie (of een andere genetische afwijking met verhoogd risico op borstkanker)
- Persoonlijke voorgeschiedenis van borstkanker en hoog risico op recidief
- In sommige gevallen van verhoogd borstkankerrisico met verschillende microcalcificaties en zeer dens borstklierweefsel bij wie de borsten zeer moeilijk te onderzoeken zijn
Welke technieken bestaan er om de borst onmiddellijk te reconstrueren na een preventieve borstamputatie?
De onmiddellijke reconstructie na preventieve borstamputatie wordt zeer frequent uitgevoerd in de praktijk van Dr. Vertriest te Gent (Oost-Vlaanderen). Deze reconstructie kan gebeuren door middel van implantaten (prothesen) of lichaamseigen weefsel (o.a. de DIEP-flap).
Bespreek met Uw chirurg de voor- en nadelen van de beide technieken. Gezien de superieure langetermijnresultaten van de onmiddellijke borstreconstructie met lichaamseigen weefsel, kiezen vrouwen steeds vaker voor deze laatste techniek.
Vaak is het mogelijk om bij een preventieve borstamputatie de borsthuid te sparen (en enkel het borstklierweefsel met de tepel weg te nemen). De borsten moeten ook niet nabestraald worden. De esthetische resultaten van de reconstructie zijn in deze gevallen dan ook zeer bevredigend.