Orthodontie op latere leeftijd om esthetische en/of medische redenen

Voor jongeren is het tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld: als tanden en kiezen niet rechtstaan, worden ze gecorrigeerd met een orthodontiebehandeling. Een aantal jaren geleden was orthodontie echter nog niet vanzelfsprekend, waardoor er veel volwassenen rondlopen van wie tanden en kiezen scheef staan. Naast dat dit door heel veel mensen niet mooi gevonden wordt, kan een scheef gebit ook zorgen voor problemen bij het kauwen.

H2 Een beugel na de adolescentie

In een aantal gevallen is het goed mogelijk om met behulp van orthodontie het gebit op latere leeftijd recht te zetten. Een voorwaarde hiervoor is wel dat de kwaliteit van het gebit, het tandvlees en het tandbot voldoende moet zijn. Wordt de scheefstand veroorzaakt door een afwijkende kaakstand, dan biedt orthodontie geen oplossing en zal een kaakchirurg de kaken recht moeten zetten.

H2 De behandeling

Wat voor soort beugel er gedragen moet worden en hoelang de behandeling gaat duren, hangt af van de mate van scheefstand. Soms duurt een behandeling een jaar, maar het komt ook voor dat een behandeling pas na drie jaar is afgerond. Belangrijk is dat er tijdens de behandeling extra aandacht is voor het reinigen van het gebit, zowel van tanden en kiezen als van het tandvlees. Naast goed poetsen is het gebruik van interdentale ragers, speciaal voor dragers van orthodontische apparatuur, aan te raden. Ook zijn regelmatige bezoeken aan de tandarts essentieel.

H2 Na afloop van de behandeling

Om te voorkomen dat na afloop van de behandeling de tanden en kiezen zich terug verplaatsen naar de oude stand, is een retentiebeugel noodzakelijk. Deze wordt meestal in de vorm van een spalkje geplaatst. Dit kan permanent of tijdelijk zijn.

Wil je meer informatie over orthodontie op oudere leeftijd in de Kouterclinic in Gent of wil je direct een afspraak maken? Contacteer ons dan. Wij zijn telefonisch bereikbaar en staan je graag te woord.